Biały cukier bije rekordy, nierafinowany najdroższy od 29 lat.
Kontrakty terminowe na biały cukier podskoczyły we wtorek o dwa procent, po raz pierwszy w historii przekraczając granicę 700 dolarów za tonę. Z kolei cukier nierafinowany zbliżył się do 30 centów za funt. Zwyżkę napędzał słaby dolar i solidne fundamenty rynkowe.
Benchmarkowe kontrakty ICE na cukier nierafinowany z dostawą w marcu wzrosły do 29-letniego maksimum na poziomie 27,49 centa za funt (źródło).
Tymczasem Unia Europejska:
(fragment artykułu o już nie istniejącej cukrowni w Łapach, w Polsce)
"Za duża produkcja"
- Na przełomie września i października tego roku Unia Europejska podjęła kolejne decyzje o zmniejszeniu produkcji cukru w krajach unijnych, czyli i w Polsce. Spadek produkcji cukru w naszym kraju ma, zdaniem Komisji Europejskiej, wynieść trzynaście procent - wyjaśnia Wróblewski.
Zresztą już 30 września wprowadzono możliwość rezygnacji z upraw buraków cukrowych przez rolników. W zamian, każdy plantator otrzyma rekompensatę, której równowartość wyniesie 237,50 euro za tonę. Akcja ta ma trwać do końca listopada.
- Nie wiemy na razie, ilu rolników podjęło decyzję o zaprzestaniu uprawy buraków cukrowych. Docierają do nas sygnały, że niewielu chce skorzystać z tej możliwości - dodaje Łukasz Wróblewski.
30 lat i koniec?
Cukrownia istnieje ponad 30 lat. To też jedyna cukrownia na Podlasiu i jedna z większych w Polsce. W 2006 roku wyprodukowała 56 tys. ton cukru. Zaopatruje w niego nie tylko mieszkańców naszego regionu, ale też całą sieć sklepów "Biedronka (źródło).
Na dzień dzisiejszy t.j. styczeń 2010, cukrownia w Łapach nie istnieje. Tymczasem zapotrzebowanie na cukier na świecie coraz większe, a ceny rosną...
poniedziałek, 11 stycznia 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz